En grym vecka i feminismens tecken!

500 kvinnor från över 70 länder samlades för YWCA World Council i Johannesburg, Sydafrika. Ny styrelse röstades fram med starka och kunniga kvinnor. Vår nya styrelse består till 60% av unga kvinnor (under 30 år), ett tydligt bevis på att vi lever som vi lär: Empowering young women! Mira Rizek från Palestina valdes till president, vilket förstås är roligt för oss som har samarbeten med just Palestina sedan decennier tillbaka.

Propositioner las fram från YWCA-styrelsen och flera länder hade lagt fram motioner, vissa kontroversiella i vår världsvida rörelse. Diskussionerna gick starka och argumentationen var livlig. Samtidigt som vi bröt av med skratt, dans och kreativt snack och delade med oss av erfarenheter och upplevelser i olika workshops och samtal.

Vår svenska delegation bestod av 13 personer där vår yngsta deltagare var 16 år. Alla var engagerade och bidrog på olika sätt till att vi kan vara stolta över vår delegation. Den mesta tiden spenderade vi förstås på konferensen men vi hann med en utflykt till Mandela Foundation och Constitution Hill, något som ger historiskt perspektiv och uppmuntrar till reflektion.

Vi säger hej och tack till alla våra systrar runt om i världen. Vi åker hemåt till våra respektive länder men tillsammans fortsätter vi kampen ”Transforming Power Structures!”

Julhälsning från Emma Grzechnik Mörk

Efter ett 2019 som varit fullspäckat av KFUM aktiviteter på lokal, regional, nationell och internationell nivå vill KFUM Sverige passa på att önska alla en riktigt God Jul och Gott nytt 2020! 

Under 2019 fick KFUM bland annat möjligheten att inspireras, stärkas och påverka på nationella och internationella arenor. Vi var med och dansade på YWCAs årsmöte i Sydafrika, vi var en av de största delegationerna på plats i London för att fira YMCA 175årsdag, och vi hade vårt alldeles egna Riksombudsmöte! KFUM har även haft representanter på plats i Madrid under FNs klimattoppmöte, anordnat Mary-utbildning i Malta och utbildad flera ledare på olika nivåer och håll i vårt avlånga land. Visst är det så himla häftigt att vara en del av en så stor och gammal världsrörelse där vi får möjligheten att mötas, knyta vänskapsband och utöva demokrati! 

På lokal nivå har vi fortsatt att skapa mötesplatser som möjliggör för en meningsfull fritid. Mötesplatser där unga människor får stärkas, utmanas och växa till sin fulla potential. Av många beskrivs KFUMs verksamheter som trygga platser, ofta med orden ”ett andra hem”. Såväl som i vardagen som i juletider kan det där andra hemmet spela en riktigt stor och viktig roll för många – baskethallen att få hänga i, lägergården att få komma till, kören att få sjunga i – för att ta en paus från julstöket och göra någonting annat. 

Jag vill rikta ett stort tack till alla i KFUM – unga, äldre, ideella och anställda, på alla nivåer: TACK för att ni lägger ner tid, kraft och energi – TACK för att ni lägger ned body, mind och spirit – i vilken verksamhet/förening/aktivitet ni än må vara engagerade i och ser till att KFUM får vara just en trygg plats, ett andra hem, och framförallt en viktig del av många unga människors liv. 

Under 2020 hoppas jag på att KFUM får fortsätta göra det vi är absolut bäst på: att skapa mötesplatser där vi alla får möjlighet att knyta vänskapsband, utmanas och utvecklas både som individ, förening och organisation. Nu tar vi julen till att ladda om batterierna, byta skor, vässa pennorna och dra på oss den nya matchtröjan inför kommande verksamhetsår!

God jul och Gott nytt år!

Emma Grzechnik Mörk
Ordförande KFUM Sverige

Nominera kandidater till YMCA Europes styrelse!

Ni som förening har nu möjlighet att nominera en lämplig person till YMCA Europes styrelse. Vid årsmötet för KFUM Europa, ”The General Assembly of YMCA Europé”, 21–24 maj 2020 I Bryssel, skall följande val göras.

 • För perioden 2020–2024: ordförande, sekreterare och tre ledamöter
 • För perioden 2020-2022: vice ordförande, kassör och två ledamöter

I jobbeskrivningen nedan kan ni se vad som ingår i uppdragen. Nomineringen skall vara KFUM Sverige tillhanda senast 12 januari!

När ni är redo att nominera en kandidat, så gör ni det här. 

KFUM Sveriges kansli har bytt adress

Nu har KFUM Sverige flyttat kansliet till Borgmästargatan 11 på Södermalm i Stockholm. Välkommen förbi och hälsa på om du är i krokarna!

Tack KFUM Central för de år vi fått förmånen att dela lokaler med er <3

KFUM Sverige söker projektledare inom Agenda 2030 och utbildning

Body Mind Spirit

Som projektledare på KFUM Sverige blir du en del av en världsomfattande ungdoms- och kvinnorättsrörelse med 175 års erfarenhet av att stärka unga människor och skapa ett starkare, varmare och mer jämställt samhälle. Tillsammans finns de två rörelserna YMCA och YWCA i 130 länder och samlar mer än 70 miljoner människor. I Sverige har KFUM-rörelsen ca 44 000 medlemmar och 150 anslutna medlemsföreningar. 

KFUM har en enkel grundfilosofi: Vi tror att alla människor, inte minst unga, har behov av fysisk aktivitet, ökad kunskap och tid för reflektion för att kunna utvecklas och må bra. Vår logotyp, den röda triangeln, symboliserar dessa tre byggstenar – Body, Mind & Spirit. Detta genomsyrar all vår verksamhet, inte minst skapandet av mötesplatser där unga människor kan utvecklas till sin fulla potential.

KFUM är en partipolitiskt och religiöst obunden organisation. K:et i KFUM står för kristlig och är en del av vår värdegrund sedan vår ungdomsrörelse startade i Sverige 1884. K:et betyder att vi ska visa varandra medmänsklighet och respekt, att agera med kärlek och förlåtelse. K:et betyder också att alla är välkomna, oavsett vem man är eller vilken bakgrund man har. Till KFUM är alla välkomna, oavsett tro, livsåskådning eller annat som teoretiskt skulle kunna försöka dela upp oss i grupper.

Nu söker vi en projektledare till ett spännande och viktigt projekt.

Arbetsuppgifter

Du leder ett projekt som möjliggör och tydliggör unga som genomförare för att uppfylla de globala målen/Agenda 2030. KFUMs strategi kallad ”What We Want” med fokus på 1) inkludering, 2) jämställdhet och 3) ungas identitet och makt är ett viktigt verktyg i detta, liksom förankring av KFUMs internationella utvecklingssamarbete. Därutöver arbetar du 20% med att ansvara för KFUM Sveriges interna ledarskapsutbildningspaket.  

Arbetet innebär ansvar för planering, genomförande, uppföljning, utveckling och redovisning av projektet och dess aktiviteter. Du som söker tjänsten trivs lika bra i rollen som projektledare, som i rollerna metodutvecklare och processledare.

Som ansvarig för vårt nyligen uppdaterade och digitaliserade utbildningspaket Helheten förvaltar du utbildningarna, har en överblick och stödjande funktion för de utbildningar som löpande arrangeras i landet, samt ansvarar för utbildning av nya utbildare. Du kommer även löpande ha dialog med vårt studieförbund.

Om Agenda 2030-projektet

Projektet syftar till att öka kunskapen om de globala målen bland KFUM Sveriges medlemmar. Inom projektet leder och utbildar du unga ledare i svenska KFUM-rörelsen till ambassadörer för Agenda 2030. Detta för att öka KFUM-rörelsens kapacitet att arbeta med hållbarhetsfrågor och se till att unga är aktörer för uppfyllandet av Agenda 2030. Projektet startade januari 2018 och pågår i tre år.

Vi vill att du

 • Har dokumenterad erfarenhet av projektledning.
 • Har god kunskap om Agenda 2030.
 • Har relevant akademisk utbildning inom t.ex. statsvetenskap, utvecklingsstudier, eller motsvarande kunskaper inhämtade på annat sätt.
 • Kan kommunicera obehindrat i tal och text på svenska och engelska.
 • Är självständig, lösningsfokuserad, tar egna initiativ och själv planerar, organiserar och prioriterar ditt arbete på ett effektivt sätt.
 • Har hög social kompetens och är bekväm att arbeta mot både offentliga som privata finansiärer, medlemmar och unga ledare från KFUM i Sverige och världen över.

Meriterande

 • Erfarenhet av arbete i civilsamhället
 • Kunskap om resolution 2250
 • Erfarenhet av utvecklingssamarbete eller arbete i internationell kontext/med internationella partners
 • Erfarenhet av att utveckla eller hålla utbildningar för unga ledare

Villkor

Tjänsten är en projektanställning på heltid som längst tom 2020-12-31 med tillträde snarast eller enligt ök. KFUM Sverige är anslutna till kollektivavtalet mellan IDEA och Unionen samt Akademikerförbunden. KFUM Sverige tillämpar målstyrd arbetstid. Arbete under kvällar och helger förekommer.

Arbetet utgår från KFUM Sveriges kansli på Södermalm i Stockholm.

Välkommen med din ansökan inkl CV under till jobb@kfum.se. Intervjuer kan komma att kallas till löpande. Sista ansökningsdag 25:e november.

För frågor kontakta Alexander Clemenson, Generalsekreterare KFUM Sverige på alexander.clemenson@kfum.se eller tfn 08-677 30 01.

162 peppiga KFUMare i London

YMCA175

I år firar YMCA 175 årsjubileum. Det är ofattbara 175 år sedan George Williams startade en förening för Londons unga män som skulle ge dem en plats att hitta meningsfull fritid. Mycket har hänt sedan dess. YMCA fick vingar och flög över världen. Idag finns föreningar i 130 länder och samlar miljontals ungdomar.

Jubileet firades i början av augusti i London. Över 3000 deltagare firade tillsammans i flera dagar. Programmet bjöd på invigningstal och workshop om framtiden med nye generalsekreteraren Carlos Sanvee, mäktig flaggparad, skratt, musik, ett smörgåsbord av olika workshops och många spännande TED-ed talare.

Vår svenska delegation var en av de största med 162 deltagare från Umeå, Sundsvall, Uppsala, Bromma, Central, Norrköping/Linköping, Jönköping samt två grupper från projekten Din Agenda och Resolution 2250.

Förutom att skapa nya kontakter, lära oss nya saker och dela med oss av våra erfarenheter höll vi i två uppskattade workshops, en som handlade om What We Want och betydelsen av att arbeta med jämställdhet och inkludering och en som handlade om de Globala målen. Båda tillfällena engagerad många av våra unga ledare som gjorde ett grymt bra jobb.

Vår nye generalsekreterare Alexander Clemensson var också på plats och startade sitt nya jobb på internationell arena. Han var snabbt varm i kläderna och uppskattade den intensiva starten.

Ett perfekt tillfälle att ta pulsen på världsrörelsen och skapa nya kontakter. säger Alexander

Alla gillar Djungelvrål – KFUM tar plats i London

Från vänster övre raden: Emma Stålberg, Theodor Fors, Madeleine Sandemo, Patrick Livbom Från vänster nedre raden: Magnus Björck, Emma Grzechnik Mörk, Felicia Bölja

Unga ledare representerar Sverige i världen

I dagarna har ett gäng unga ledare från KFUM föreningar runt om i Sverige fått möjligheten att dela erfarenheter med andra ungdomar från hela världen. KFUM är en del av den internationella rörelsen YMCA som firade 175-års jubileum i London i början av augusti.

KFUM Uppsala var en av de föreningar som deltog. KFUM Uppsala samlar över 3500 ungdomar inom olika intresseområden. Lägergården Alnäs är en oas för sommarlediga ungdomar, kulturhuset Leoparden erbjuder utställningar och skönt häng, i föreningen Trampolin möts klättring, trampolin och TTP och Budohuset erbjuder aikido och andra kampsporter.

Olika verksamheter, men gemensamt har man ett stort samhällsengagemang och ett nära samarbete med kommunen. Och kanske viktigast: ”VI har kul!” säger alla” Det här är det roligaste som finns! I KFUM har vi fått växa och utvecklas, vi har själva varit barn i föreningen och nu får vi som unga ledare vara med och ge andra samma möjlighet”

För flera deltagare är det första gången man reser ut och representerar föreningen internationellt. ”Det var pirrigt på Arlanda innan vi skulle åka men väl här är allt så enkelt. ”säger Felicia Bölja. ”Alla har något gemensamt och vi inspirerar varandra. VI får nya idéer och kan dela med oss av grejer vi gör i Uppsala. Våra läger för funktionshindrade har många varit imponerade av.” fortsätter Emma Grzechnik Mörk.

“vi får nya idéer och kan dela med oss av grejer vi gör i Uppsala”

Emma Grzechnik Mörk

Dessutom finns möjlighet att gå på seminarier, workshops och olika aktiviteter hela dagarna. Christine Souffrant Ntim, världskändis och samhällsentreprenör tycker alla var grymt inspirerande. Efter hennes pepp ”Just do it” är inget omöjligt.

Invigningsceremonins mäktiga flaggparad med alla representanters flaggor, inte bara nationsflaggor utan även flyktingflagga och regnbågsflagga, imponerade också.

Alla är så nära varandra trots att vi kommer från hela världen. ”Vi har fått många nya vänner och planerar att hälsa på i andra föreningar. En kul grej är att vi byter tröjor och pins med varandra. Nu har vi tischor från hela världen! säger Theodor Fors och Magnus Björck.

Alla är enade om att det har varit stort att få möjligheten att möta människor från hela världen och att få representera Uppsala och Sverige. ”Det är kul att vara svensk här, vi har så mycket även om vi är ett litet land, alla känner till IKEA, Spotify, köttbullar och Avicii” Patrik Livbom. ”En riktig hit är svenskt godis, alla vill ha Djungelvrål!” avslutar Felicia Bölja och garvar.

Regionförändringsproposition på remiss

I november kommer KFUM Sveriges Riksombudsmöte behandla ett förslag på förändring av KFUM Sveriges regioner, förändringar som avser både indelning och förutsättnignar. Förslaget på förändring härstammar ur ett uppdrag på Riksombudsmötet 2017 där KFUM Sveriges styrelse uppdrogs att tillsätta en utredning som skulle göra en genomlysning av regionerna.

Nu finns ett förslag från KFUM Sveriges styrelse hur regionerna borde förändras. Regioner, föreningar och intresserade medlemmar är välkomna att inkomma med feedback senast den 11 augusti. Remissvar skickas till tf generalsekreterare på linnea.hardafsegerstad@kfum.se. Många regioner har tidigare bidragit med konsekvensanalyser ur sitt eget perspektiv och vi ber nu om feedback på förslaget med hänsyn till hela KFUM-rörelsen.

Det är KFUM Sveriges förhoppning av remissvar som skickas in kommer att förbättra propositionens utforming och innehåll inför att styrelsens slutgiltiga förslag publiceras tillsammans med resterande årsmöteshandlingar den 27 september.

KFUM JKS Alexandra Tecle får stipendie för sina insatser som ledare

Denna bild har ett alt-attribut som är tomt. Dess filnamn är Alexandra-1024x683.jpg

Alexandra, 21 år, är en aktiv Kfumare från Skärholmen. Den 24 april tog hon emot stipendiet Kompassrosen från Konungens Stiftelse Ungt Ledarskap. För att hon ”med ett värdebaserat ledarskap, byggt på inkludering, skapar förutsättningar för fler unga att ta plats i ledande roller”. Med ett starkt ideellt engagemang, både som ledare och styrelseledamot, i Stockholm Basket, Jakobsbergs gård och i KFUM JKS jobbar hon för ungas möjlighet att påverka och ta plats i maktens korridorer.

Läs en intervju med Alexandra här!

Tack Karin!

En rörelse byggs av människor. Och som du har byggt vår rörelse Karin!

Nu när du går vidare till nya äventyr i ditt yrkesliv vill vi passa på att tacka dig för allt du har gjort för KFUM rörelsen. Det är svårt att veta var en ska börja.
Att vara generalsekreterare är en tjänst, ett arbete. Men det är också så mycket mer. Särskilt i en relationsorienterad organisation som KFUM. Med managementtermer skulle vi kunna säga att du har “delivered beyond expectations.”

(mer…)